За Общината
Общинска администрация
Общински съвет
Център за услуги и информация
Обяви, търгове, концесии, конкурси
Общинска избирателна комисия
Проекти
Връзки
Профил на купувача
Профил на купувача до 30.09.2014
Избори
Регистри

banner-imperial

anticor

Начало

Женската група за автентичен фолклор от Радовец чества 45-годишен юбилей

Големина на шрифта

  radovec ubilei -1

 45-годишен юбилей отбеляза Женската група за автентичен фолклор при читалище “Васил Левски – 1934” – с.Радовец в навечерието на Деня на народните будители. Празникът събра сегашни и бивши участници във фолклорната формация, гости, жители на селото, дошли да се насладят отново на прекрасните им песни, обичаи, на красотата на радовчанската носия. Честването уважиха кметът на село Радовец, Христина Маврева, бившите кметове –Тончо Тончев, Христо Сотиров, Христо Желев, Георги Георгиев, секретарят на читалището Надя Митева и самодейци от село Сладун, бившата ръководителка на състава Мара Мутафчиева.

 Празникът започна с Националния химн, който изправи на крака всички присъстващи.

 Самодейците получиха Поздравителен адрес от кмета на община Тополовград Божин Божинов, в който е изразено дълбоко уважение и признателност към талантливите и ентусиазирани радовчански певици. “Вие се нареждате съвсем заслужено сред съвременните будители. Вярвам, че ще продължавате все така неуморно да съхранявате и предавате на поколенията красивите песни, обичаи и традиции на село Радовец. Благодаря Ви за безвъзмездния труд, талант и всеотдайност, за искрицата на просветата и културата, която ревностно поддържате да не угасне в родното си село, за приносът Ви към духовния живот в малката ни погранична община” – се казва в поздравлението.

  “Златните гласове” на Радовец поздрави кметът на селото Христина Маврева, която с удоволствие “подгрява” групата с личното си участие. Приятелски поздрав към колежките си от Радовец отправи секретарят на читалището в село Сладун Надя Митева.

   Председателят на читалищното настоятелство Желязка Попова връчи на всички участнички Благодарствени грамоти и значки за принос за запазване и представяне на местния радовчански фолклор.

  Секретарят на читалището Мария Мутафчиева, която конферира концерта, майсторски вплете между изпълненията историята на емблематичната група от създаването й до сега. Тя разказа за ентусиазма на основателите, за богатата творческа дейност през годините, за многобройните големи награди. Заредиха се песни, обичаи, индивидуални изпълнение на певиците. В големият юбилеен концерт се включиха със своите песенни поздрави мъжката коледарска група при читалището и певчески групи от пенсионерския клуб в селото.

   Концертът завърши с масово изпълнение на участниците и на публиката на химна на тракийци и с развят трикольор. След успешното представяне самодейците се повеселиха и си припомниха моменти от дългогодишната творческа дейност на популярната Женска група за автентичен фолклор.

   „Златната „ певческа група е създадена през 1973 година по решение на селското и читалищното ръководство с десет участгнички, с ръководител Елена Терзиева. Жените, разкрили богатото, много спицифично песенно наследство на граничното село са: Рада Хънтова, Ана Манова, Гена Чакръкова, Марина Пильонова, Елена Хънтова, Злата Маврева,Хрисона Ставрева, Злата Сотирова, Лоза Малакова. От тогава близо половин век радовчанските певици разнасят славата на селото и на крайграничната ни община. Първата голяма награда получават на Третия национален събор на народното творчество в Копривцица през 1976 година, където са наградени със златни медали. Направени са и първите записи в българското радио и телевизия. Песните им са записани на грамофонна плоча. Участията им във всички регионални, национални, международни събори, фолклорни спартакиади, фестивали, са възнаградени със златни медали и други високи отличия. Песните им са записани на грамофонна плоча. На събора “Лудогорие” в Разград са поставени три рекорда за книгата “Гинес”с участие на групата в съвместен проект”Тракийска сватба” с читалищата в селата Сладун и Студена.

   Освен хубавите радовчански песни жените издирват и пресъздават народни обичаи, които са високо оценени от специалисти. Сега ръководител на групата е Неда Пильонова. С музикален съпровод от няколко години им помага акордеонистът от село Устрем Димитър Атанасов.

radovec ubilei-3

radovec ubilei-4

radovec ubilei-5

 

Събития

Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Времето в Тополовград

Тополовград в google maps

Посетители

736219
Днес
Вчера
Тази седмица
Последна седмица
Този месец
Последен месец
Всичко
128
281
1780
732811
4025
14334
736219

Вашето IP: 34.239.162.61
Час: 2019-08-17 20:49:18

opak