За Общината
Общинска администрация
Общински съвет
Център за услуги и информация
Обяви, търгове, концесии, конкурси
Общинска избирателна комисия
Проекти
Връзки
Профил на купувача
Профил на купувача до 30.09.2014
Избори
Регистри

banner-imperial

anticor

Начало

ОТВОРЕНО ПИСМО НА БОЖИН БОЖИНОВ – КМЕТ НА ОБЩИНА ТОПОЛОВГРАД, ДО ГРАЖДАНИТЕ НА ОБЩИНАТА

Големина на шрифта

     kmet--                             

 

   Уважаеми съграждани,

  През последните дни сме свидетели на активна кампания за оплюване на кмета и на ОбА във връзка с Детските градини. Не мога да остана безучастен към това и искам да Ви информирам какво се случва и защо, тъй като липсата на информация дава поводи за превръщането на въпроса от социален в политически, а това е много лошо.

  Решението ни за наложителния отпуск през лятото е продиктувано от обстоятелства, които налагат това. Към момента недостигът на средства за издръжката на детските градини е 100 000 лева. До края на годината той ще надхвърли 200 – 250 000. Решихме, че е по-добре да се излезе в отпуск през лятото, вместо да стигнем до най-драстичната мярка – закриването им. Това тримесечно прекъсване се налага точно заради това, че не искаме това да се случи. Ние искаме децата ни да се възползват от тази придобивка. Налага се три месеца Детските градини в селата Хлябово, Орешник, Радовец и Синапово да не работят. Ще ви посоча само един пример какво е състоянието в момента. В Детската градина в село Радовец, например, посещенията на децата за 1 месец са 88. Разходът за храна за един ден е 112 лева. Събраната такса е 45.90 лв. и реално излиза че са платени една такса и половина за едно дете. Посещаемостта е 4 деца, за които се грижат 4 души. Въпреки това ние държим тези деца да имат Детска градина. За съжаление хора, които трябва да обясняват каква е ситуацията спекулират с този болезнен въпрос. Самият председател на ОбС г-н Васил Сяров заблуждава хората, хвърля упрек към кмета, към г-жа Красимира Ятакчиева и г-жа Виолета Господинова, че искат да закриват детските градини.

  Г-н Сяров не спира да бърка в раната на хората, която е наша рана. Присъствал е на митинг по този въпрос в село Радовец. Той е един от всички нас, които сме в ръководството на общината и би трябвало да е загрижен за тази община. Той обаче показва тази “загриженост” по друг начин. Не му прилича нито на поста, нито на морала да се занимава с такива интриги. По-добре ще бъде да идва на работа всеки ден не по 3-4 часа, а по осем, получава заплата като моята. Нека по-добре си гледа наредбите и общинските дела, и да не се бърка в материя, която е непозната за него и да бунтува хората, да не се изявява като главен интригант в общината, а да си върши работата. И тъй като г- н Сяров се опитва да убеждава, че мен не ме боли за детските градини и горя от желание да ги закривам, аз предлагам едно друго решение на въпроса. Приканвам го да се включи и той и заедно да намерим изход. Аз се отказвам от моята заплата и ще я даря за детските градини. Нека и той ме последва и се откаже от неговата. Апелирам и към общинските съветници да направят същото. Очаквам отговора на г-н Васил Сяров.

  Аз съм по-разтревожен от него. Кой разумен човек ще иска да си навлече гнева на хората като закрива институции, които са необходимост! Политическите пристрастия на нашия председател на ОбС надделяват над всичко друго. Не веднъж съм казвал, че общинските дела са по-важни от партийните. Крайно време е г-н Сяров да укроти партийните си пристрастия и да спре да настройва хората срещу кмета и срещу общината. Най-лошото е, че са заплашвани г-жа Ятакчиева и г-жа Господинова, както и други служители от администрацията. Мисля, че това е най-ниската точка, до която може да се стигне – да се заплашват хора.

  Няколко думи и за училищата. Многократно вече обясняваме, че нито кмета, нито общинските съветници могат да закриват училища. Това става вследствие на Закона, приет на 1 август, миналата година, по времето на г-жа Миглена Кунева. Единствено министъра на просветата може да решава съдбата на училищата. Нека г-н Сяров, заедно с г-н Атанас Анестиев, си припомни обещанията да запазят училищата. Е, с техните обещания нищо не се получи. Докато ние писахме писма до всички най-висши инстанции в държавата, те пак бъркаха в раната и говореха, че кмета, Ятакчиева и Господинова ще закриват училища. Оставям на Вас, уважаеми съграждани да прецените делата ни. Благодаря на всички, които разбират тревогите ни и усилията ни да не се стига до такива болезнени проблеми. Аз съм се клел да работя за доброто на хората в тази община и държа на думата си. Не се притеснявам, свикнал съм да бъда хулен. Спокоен и уверен съм, и много ми се иска да оставя добра диря след себе си. Мисля, че правя всичко, което е по силите ми за доброто на хората и понякога си припомням един стих на Вазов, с една малка моя интерпретация:”И аз на своя ред ще си замина, трева и мен ще расне над прахът. Един ще жали, друг ще ме проклина,”но моите дела ще си личат.”

  Искам да Ви информирам и за още нещо. На 19 юни съм поканил в Тополовград депутатите от Хасковска област, от всички политически партии, за да разговаряме за проблемите на пограничните райони.

  

Божин Божинов,

Кмет на Община Тополовград

    

Събития

Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Времето в Тополовград

Тополовград в google maps

Посетители

584708
Днес
Вчера
Тази седмица
Последна седмица
Този месец
Последен месец
Всичко
441
800
1437
581686
6549
11119
584708

Вашето IP: 157.55.39.70
Час: 2018-07-17 07:10:29

opak